Houby, které pomohou ulevit diabetikům

0

Ačkoliv lidé trpící cukrovkou musí často dodržovat kvůli tomuto onemocnění striktní zásady, právě hub není třeba se vůbec bát. Pro cukrovkáře může být tato potravina dokonce zdravotně velmi přínosná.

Nutriční hodnota hub

Je důležité primárně věnovat pozornost zdravému jídlu, nezdravé stravování má totiž nepříznivé účinky na diabetes II. typu. Nejčastějším problémem při špatné výživě bývá inzulinová rezistence. Při nadvýživě může docházet také k hyperglykémii, cukru se do těla dostane tolik, že už není schopno ho dostatečně odbourávat.

Vedete-li však zdravou životosprávu, přidání hub do vašeho jídelníčku bude velkým plus. Houby mají totiž nízkou hodnotu cukru i tuku, jejich velkou složkou jsou bílkoviny a vláknina, která napomáhá správnému chodu organismu. V malém množství se vyskytují také důležité vitaminy a minerální látky.

Houby jako přírodní inzulin

Bylo objeveno, že řada hub má vlastnosti, které příznivě ovlivňují hladinu cukru v krvi. Skvělé pro diabetiky jsou houby reishi a shiitake, které podporují likvidaci radikálů, zmenšují oxidační poničení buněk, což vede ke snížení inzulinové rezistence a tím pádem k lepší kontrole glykémie. Další skvělou potravinou je africká houba pseudomassaria, která díky obsaženým molekulám aktivuje inzulinové receptory a umožňuje tak příjem cukru do buněk, což má za následek snížení glykémie.

Důležitá je také příprava

Ačkoliv jsou houby považovány za zdravou potravinu, díky jejich struktuře velmi záleží na přípravě. Není vhodné je připravovat na oleji, jsou totiž schopné velkou část tuku resorbovat a zbytečně tak zatížit organismus. Ideální je proto uvařit je, například do polévky či do rizota. Důležité je také myslet na to, že kvůli vysokému obsahu vlákniny jsou těžko stravitelné, pro lidi s citlivým zažíváním se proto doporučuje jen omezená konzumace.

Houbaření je ideální kratochvílí, při diabetu je totiž důležitý také pohyb a navíc zároveň získáte skvělou potravinu pro svůj jídelníček.

Zdroj foto: freepik.com

Autor

Komentáře k článku