Dopřejte si oblíbenou polévku většiny Čechů

0

Jedna z nejznámějších polévek na našem území je hovězí vývar s játrovými knedlíčky. Naučte se ji uvařit. A vsaďte se, že se strhne mela o poslední porci.

Klasika českých svateb

Když se podíváte na většinu stavebních menu, naleznete ji tam – polévka s játrovými knedlíčky.

Budeme potřebovat:

  • 1 l silného hovězího vývaru
  • kořenovou zeleninu 200-300 g (mrkev, celer, petržel)
  • cibuli
  • sůl
  • hrst nudlí

Na samotné knedlíčky si připravte:

  • 100 g vepřových jater
  • 1 vejce
  • oříšek másla
  • sůl, mletý pepř a majoránku
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrst nasekané petrželky
  • strouhanku na zahuštění

Postup:

Do většího hrnce dejte vývar spolu s nadrobno nakrájenou zeleninou. Vařte na mírném ohni. Přesuňme se ke knedlíčkům. Játra omyjte, odblaňte a spolu s vejcem a máslem rozmixujte na hladkou hmotu. Osolte ji, opepřete, přidejte česnek, bylinky a tolik strouhanky, aby vzniklo hustší těstíčko. Počítejte s tím, že po chvíli stání trochu zhoustne, jak bude strouhanka vstřebávat tekutinu. Z hmoty vytvarujte asi dvacet kuliček a dejte je na chvíli do lednice.

Jakmile nám ve vývaru změkne zelenina, ochutnáme a případně dochutíme tak, abychom uspokojili naše strávníky. Do hrnce přidáme po jednom játrové knedlíčky a vaříme dalších 15 minut. Během této doby si nachystáme nudle, které vložíme do vroucí osolené vody. Je už poté na vás, zda je přidáte do polévky rovnou nebo až na talíři.

Vylepšete chuť

Hovězí vývar nahraďte drůbežím, rovněž tak vepřová játra vyměňte za kuřecí. Místo nudlí do polévky dejte kapání. Ozvláštnit ji můžete i přidáním uvařených krup, které dodají prvek překvapení. Experimentovat můžete i s kořením, ve většině případech si vystačíte se solí a pepřem. Zapojte svou fantazii a chuťové buňky. Kmín nebo špetka chilli pro správný říz? Bylinky nebo tekuté koření?

A jak polévku s játrovými knedlíčky připravujete vy? Máte radši hovězí nebo drůbeží verzi?

Zdroj text: https://pixabay.com/cs/knedlíčková-polévka-játrové-3815789/

Share.

About Author

Leave A Reply