Nejčastější novoroční předsevzetí a proč nevycházejí

0

Každý rok si spousta lidí říká, že příští rok by měli začít žít lépe. Proto si začátkem roku dávají předsevzetí, která by jim měla pomoci dosáhnout vysněné váhy, zlepšit životní styl nebo uplatnění v práci a podobně. Ve většině případů ale tato novoroční předsevzetí většinou končí skoro na stejném místě, jako začínají. Proč tomu tak je? Pro nedokážeme splnit to, co jsme si předsevzali? A jaká jsou nejčastější předsevzetí?

Zhubnout

Jedná se o nejčastější novoroční rozhodnutí. Po vánočním přejídání je přirozené, že chceme zhubnout, a to pokud možno hned. Tím, že si dáme toto rozhodnutí, se částečně ospravedlňujeme od toho, že toho na Vánoce sníme tolik nezdravého. To je také důvod, proč jsou v lednu přecpaná fitness centra, což znepříjemňuje život lidem, kteří je navštěvují pravidelně. Když ale v lednu jdete nakupovat, zjistíte, že zelenina je v toto roční období poměrně drahá, místo toho, abyste šli cvičit máte přece tolik práce… a předsevzetí končí.

Přestat kouřit nebo pít alkohol

Další evergreen. Znáte důvody, proč byste měli přestat – žluté zuby, smrad, dopady na zdraví vás i vašeho okolí. Ale přestat není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Vyhýbejte se místům, kde jste dříve kouřili, nekupujte si cigarety. Poraďte se se svým lékařem. I tak ale většina lidí podlehne, protože pořád má stejnou práci, kde si před vchodem zapálil, pořád se stýká s přáteli večer u piva, a tam se také kouří… Podobně je to s alkoholem.

Naučit se něco nového

Ať už se jedná o cizí jazyk, počítačovou dovednost nebo třeba naučit se lyžovat. Tato předsevzetí by nás měla obohatit. Dříve nebo později si ale připomenete, proč jste se to dosud nenaučili a dospějete k názoru, že to vlastně ani nepotřebujete.

Dostat se z dluhů a ušetřit si nějaké peníze

Na konci roku zjistíte, že jste si letos museli vzít jednu nebo více půjček, místo toho, abyste čerpali z ušetřených prostředků. Víte, že je to pro vás nevýhodné, protože za půjčky platíte úroky. Abyste se ale dostali z mínusu do plusu, budete potřebovat pořádně si naplánovat, kde se dá ušetřit. Otevřete si spořicí účet, jeho vedení je zdarma, a tam si nechte posílat pravidelně nějakou částku z výplaty. Většinou totiž tyto plány na ušetření končí tím, že si peníze střádáte na běžném účtu, kde je ale velmi často utratíte.

Další předsevzetí

Dalším častým předsevzetím je trávit více času s rodinou, být méně ve stresu. Tato předsevzetí se ale realizují obtížně, protože máte pořád stejně času, stejné množství koníčků apod.

Autor

Komentáře k článku